KS ÚNSS oslávi 10. výročie svojej činnosti rôznymi podujatiami

19.05.2008 Prešov

Prešov 19. mája (TASR) – Krajské stredisko Únie nevidiacich a slabozrakých Slovenska (KS ÚNSS) v Prešove pripravuje na 9. a 10. júna, pri príležitosti 10. výročia svojho založenia, sériu podujatí, na ktorých bude ...
V súvislosti s prezentáciou sa už 24. mája v priestoroch Wellness cafe uskutoční 2. ročník šachového turnaja nevidiacich. Do turnaja sa prihlásilo 14 šachistov z prešovského regiónu. Ako uviedol riaditeľ turnaja Eduard Schekwailer, "zrakovo postihnutí šachisti hrajú na špeciálne upravených šachovniciach, ktorých políčka sú vertikálne upravené a figúrky majú hmatové rozlíšenie. Špecifikom partie je to, že každý hráč má svoju vlastnú šachovnicu, na ktorej si značí jednotlivé ťahy podľa oznámenia súpera".
Prezentácia ukážok činnosti únie sa uskutoční 9. júna o 14.00 h na Hlavnej ulici v Prešove "Chceli by sme predstaviť pomôcky pre zrakovo postihnutých: stroje na písanie v bodovom písme, počítač s hlasovým výstupom a so zväčšeným zobrazením, ale aj knihy pre nevidiacich. Samozrejme, nebudú chýbať ani ukážky práce s vodiacim psom, " uviedol pre TASR Jozef Hlubovič. Pre záujemcov, ktorí by si chceli vyskúšať, ako sa orientujú nevidiaci v priestore, pripravia organizátori možnosť zdolať so zatieneným zrakom prekážkovú dráhu pomoci navigácie alebo s použitím slepeckej palice. Môžu si skúsiť aj jazdu na špeciálne upravenom tandemovom bicykli.
"V súvislosti s prechodom na spoločnú európsku menu plánujeme počas prezentácie predstaviť aj eurokalkulačku s hlasovým výstupom pre nevidiacich, ktorú sme získali od Národnej banky Slovenska, ako aj makety mincí a bankoviek, ktoré budú pomáhať nevidiacim v zoznamovaní sa s eurom, " dodal Hlubovič.
Oslavy 10. výročia vzniku Krajského strediska ÚNSS vyvrcholia 10. júna večer v Divadle Jonáša Záborského benefičným koncertom, ktorý pripravili v spolupráci s Folklórnym súborom Šarišan. V programe sa predstaví viac ako 60 účinkujúcich. Výťažok z koncertu chcú organizátori použiť na nákup pomôcok pre nevidiacich, ako aj úpravy priestorov, ktoré využívajú na svoju činnosť.
ÚNSS je občianske združenie, ktoré združuje nevidiacich a slabozrakých občanov, ich sympatizantov, priateľov a rodičov nevidiacich a slabozrakých detí. Ich činnosť sa orientuje predovšetkým na poradenstvo pri vyrovnávaní sa s postihnutím, pomoc pri uplatňovaní práv nevidiacich, získavania či udržania si zamestnania a poradenstvo v oblasti vzdelávania. Krajské stredisko v Prešove pre svojich členov zabezpečuje výcvik v priestorovej orientácii, narábaní so špeciálnymi prístrojmi, výučbu Braillovho písma, prácu s počítačom so špeciálnou úpravou a výcvik v komunikačných zručnostiach. V súčasnosti poskytuje KS ÚNSS v Prešove svoje služby 124 nevidiacim klientom, 486 občanom so zvyškami zraku a 348 slabozrakým z prešovského kraja.
 

Vyberte región

mark